Resepi Chicken Floss Bun
Chicken Floss Bun |
Yups, pada kesempatan kali ini admin akan membagikan resep Chicken Floss Bun yang mudah dipahami sehingga para Ibu mudah membuat Chicken Floss Bun.
Bagaimana cara membuat Chicken Floss Bun?, yuk cuss kebawah.
Bahan-bahan Chicken Floss Bun :
- 250 gram tepung roti / tepung berprotien tinggi, diayak
- 35 gram gula kaster
- 1/4 camca teh bread improver
- 1/4 camca teh bread softerner
- 1/2 sudu teh) garam
- 1 sudu teh yis segera
- 1/2 biji telur, dipukul sedikit
- 135 ml susu segar
- 30 gram mentega, dilembutkan
Cara-Cara Membuat Chicken Floss Bun :
1. Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam
didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit.
2. Masukkan yis, telur dan air.
3. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian
pada kelajuan sederhana selama 8 minit.
4. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit
pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin.
5. Bulatkan doh adunan, setiap bahagian 25 gm, dan tutup
dengan tuala lembap yang bersih.
6. Biarkan selama 10 minit. Apabila sudah 10 minit, isi inti
di dalam doh dengan potongan kecil butter.
7. Tutup dengan kemas supaya butter tidak terkeluar apabila
membakar nanti.
8. Susun atas dulang pembakar. Biarkan seketika selama 45
minit sehingga ia naik kembang.
9. Bakar doh roti pada suhu 170 darjah celcius, selama 20
minit.
Boleh Tolong Klik “SHARE”?
Kami berharap resepi ini bermanfaat untuk anda. Klik SHARE
supaya rakan-rakan anda juga beroleh manfaat.
0 Response to "Chicken Floss Bun"
Post a Comment